2015. június 10., szerda

Nyers marcipán és csokoládé

A nyers, vegán csokoládé úgy olvad el a szájban, mint vaj a tűző napon. Csak 5 egészséges összetevőt tartalmaz, és csupán 7 egész percet igényel az elkészítése. Pár kis infó a két fő összetevőről:

Ezt a kókuszolajat javaslom
Kókuszolaj: A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből készített növényi olaj. A kókuszolaj telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak kombinációja. Fogyasztásával gyorsítható az anyagcsere, illetve az olaj segíti a koleszterinszint és a testsúly csökkentését.
Rákellenes hatását elsősorban annak köszönheti, hogy a magas hőfokot is jól tűri, nem jön létre benne káros anyag, a szénlánc nem képez szabad gyököket. Más hevített olajokkal szemben tehát a kókuszolajnak nincs rákkeltő hatása.


Kakaó: A kakaó jót tesz a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert is, valamint késlelteti az öregedést. Értékes antioxidáns, fiatalító tulajdonsággal. 
Egy csésze kakaó kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, háromszor annyit, mint a zöld tea és csaknam ötször többet, mint a fekete tea.
Azt is megállapították azonban, hogy a valódi egészségvédő hatását a kakaó ital formájában tudja igazán jól kifejteni. Vagyis abban a formában, amelynél nem kell a szervezetnek megküzdeni a gyártás során hozzáadott anyagokkal - zsírokkal, tartósítószerekkel. Ital formájában azonban a napi 1-2 csésze kakaó elfogyasztása jótékony fegyver az öregedés ellen. 

Íme a nyers vegán csoki hozzávalói:  

Csokoládé
 
¼ csésze kakaópor (én a holland kakaóport javaslom)
¼ csésze juharszirup
1 evőkanál kesudióvaj
½ csésze kókuszolaj
1 teáskanál vanília kivonat
1 evőkanál chia mag
 
Marcipán
 
1 ½ csésze őrölt mandula (12 óráig áztatva, szárítva)
3 evőkanál juharszirup
 
Elkészítés:

Kesudióvaj
 
100 gramm kesudió ( nyers natúr)
1 kiskanál kókuszolaj
csipet só
A kesudiót kávédarálóban vagy nagy teljesítményű turmixgépben porrá őröljük. Hozzákeverjük a sót és az olajat és kész a vaj. Hűtőben tárolandó, de használat előtt pár perccel korábban érdemes kivenni, hogy kenhetőbb, puhább legyen.
 
Marcipán: Tedd a juharszirupot és mandulát egy nagy teljesítményű (legalább 600 wattos) turmixgépbe, és keverd össze alaposan, amíg jól összeáll. Formázd és hűtsd le. 
 
Csokoládé: Szitáld át a kakaóport egy tálba, hogy ne tartalmazzon csomókat. Add hozzá a többi hozzávalót, és jól összekeverd össze. Vegyél elő néhány muffinforma sütőpapírt és öntsd fel a csokoládé keverékkel. A csokoládét tedd a hűtőbe 30 percre, hogy megkeményedjen. Aztán mehet bele a pociba! :)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése