2015. március 3., kedd

Adalékmentes házi müzli máktejjel... persze nyersen! :)

A nyers müzli is lehet egy állandó szereplője a nyers étkezésnek. Én gyakran ezt választom reggelinek, és magtejjel fogyasztom. Ez lehet diótej, mandulatej, vagy a kedvencem, a máktej! :) Most is ezt kortyolgatom... (most ugyan müzli nélkül teszem...) Csak egy baja van. Mindig olyan gyorsan elfogy! :)

A nyers müzli az értékes tápanyagok kvintesszenciája... (A büszkeség és balítéletben hallottam ezt a szót, és azóta le akarom írni valahova! Ide pedig pont illik! :))

Ez tényleg feltölt energiával, lendülettel, meg minden ilyesmivel, és nem csak délig... de a végtelenbe és tovább! :)

A máktejet nem ragozom el, ugyanúgy készül mint a diótej... Na jó, akkor egy kicsit... Vettem egy 250 grammos csomag mákot... már nem rémlik hol... de talán ez nem is lényeg. No, fogtam, kivágtam a zacskó tetejét, és kiborítottam belőle egy tálkányit. Kb. a zacsi háromnegyedét... Felöntöttem vízzel és magára hagytam... Mire reggel visszatértem... ugyanott volt, és ugyanúgy. :) Tehát áztatjuk egy éjszakán át. Tovább is lehet, de teljesen felesleges.
Az egész vizes-mákos cuccot beleöntjük a turmixgépbe, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1,2 liter víz legyen benne - látjuk a jelzésnél - majd hosszan kergetjük, amíg a víz tejszerűen kifehéredik... Ezt követően leszűrjük egy kimustrált (de tiszta) harisnyán, pelenkán, gézen, konyharuhán, vagy más "materiális" dolgon keresztül és belekanalazunk 3 evőkanál mézet... ezt elkeverjük benne és készen is van ez a gyönyörűség! :) (Sokkal finomabb mint a diótej - a szerk. megjegyzése)

A müzli is érdekel?
Na az már kicsit bonyolultabb téma, de ha van időd, leírhatom...

A kész aszalt müzli
Nyers müzli

20 dkg dió (előzőleg 24 óráig áztatva)
20 dkg mandula (előzőleg 12 óráig áztatva)
3-4 kávédarálónyi őrölt lenmag (ezt nem szoktam áztatni)
20 dkg kesudió (nem szoktam áztatni)
20 dkg hajdina (előzőleg 1 óráig áztatva)
20 dkg vörös áfonya
5-6 nagy dundi datolya
10 dkg arany mazsola
10 dkg zabpehely (kislevelű, 15 perc áztatással)
2 alma
2 banán
méz vagy agave szirup (ízlés szerint)
mézeskalács fűszerkeverék
fahéj

A nyers müzli világbajnok étel, ugyanis olyan mint a nyers torta, bármely aszalt vagy élő gyümölcsből készítheted. Lehet fügés, narancsos, sárgabarackos, csokis (kakaóporral), meggyes, epres... bármilyen.
Rakhatsz bele több magot vagy épp kevesebbet, ahogy Te szereted. És olyan fűszereket, amik a kedvedre valóak (pl. vanília, narancs- vagy citromhéj, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, zöld kardamom stb.). Van, aki kókuszreszeléket is tesz bele, ez Rád van bízva, ha Te szereted, tegyél bele azt is. Én karácsonykor pl. narancsolajat is tettem bele. Persze nem illóolajat, hanem olyat, ami fogyasztásra alkalmas.

A hajdinát, a zabpelyhet és a lenmagot viszont sosem hagyom ki belőle, mert annyi értékes tápanyag van bennük, hogy ezek nálam - a müzliben - mindig állandó szereplők.

A magok, aszalványok és a hajdina beszerzésénél vigyázz, hogy natúrt vegyél! Tehát olyan magot, ami nincs csokival leöntve, olyan aszalt gyümölcsöt, amit nem forgattak meg cukorban és olyan hajdinát, ami szép világoszöld színű (a pörkölt hajdinának szürkés-barnás színe van).

A hajdina csíráztatása, a magok áztatása

A hajdina kicsit több törődést igényel, mert ki is kell csíráztatnunk, csak így fogyasztható, de ez rém egyszerű. Amikor müzlit készítek, megszokott rutinom, hogy péntek reggel már beáztatom a diót, mert annak kell a legtöbb idő... Szombat reggel pedig nekiállok a hadina csíztáztatásának... Ehhez nem szükséges semmilyen speckó tál, bármiben kicsírázik. A hajdinát is beáztatom, de csak egy órára, majd kb. 1,5-2 óránként alaposan átmosom, és leszűröm. Áztatás alatt keletkezik rajta egy nyákréteg, amit minden átmosásnál le kell mosni róla. Délután már csak egyszer mosom át, és lefekvéskor még egyszer. Reggelre pedig megjelennek rajta a pici csírák... ekkor száraz papírtörlőre teszem, hogy megszáradjanak...

A zabpelyhet csak 15 percre áztatom be, majd szűrőbe teszem, lecsepegni. Amikor letelt a magok áztatási ideje, azokat is kipakolom tálcákra és papírtörlőre száradni... A müzlikészítést egyébként sokkal bonyolultabb leírni, mint megcsinálni! :)

Az alaposan előkészület után, jöhet az összekeverés.
Először a diót és a mandulát (áztatás és szárítás után) teszem bele az aprítóba és néhányszor rányomok, úgy, hogy darabokban maradjon, csak kicsit törje össze a gép. Majd beleborítom egy nagy "összegyúrós" tálba.

A kesudiót, hajdinát, áfonyát, zabpelyhet, mazsolát én nem szoktam aprítani. Ezek mennek bele egyből a nagy tálba, a lenmaggal együtt. A datolyákat késsel kis darabokra vágom. Az almát és a banánt, szintén beleteszem az aprítóba, és pépet készítek belőlük.

Összeállítás

Tehát lesz egy száraz és egy nedves anyagunk, amik a nagy tálban fognak találkozni egymással. Az egész masszát fűszerezem és mézezem. :) és a két kicsi kezemmel nagyon jól összedolgozom.  A fűszereket és a mézet mindig ízlés szerint rakom bele, majd átgyúrom az egészet. Kóstolgatom és teszek még bele ebből-abból, ha úgy érzem még "elvisel" pár szórásnyit. Majd ismét átgyúrom, kóstolom stb, amíg beáll, a nekem tetsző íz... És amikor úgy érzem, ebből már nem lehet többet kihozni, akkor van készen. A nyers ételekben ezt is nagyon szeretem, hogy készítés közben is ugyanolyan az ízük, mint a végén! :) Így bátran tehetsz még bele bármiből, ha úgy érzed, még elférne ez vagy az benne.

Aszalás

Ha készre van gyúrva a nyersanyag, akkor jöhet az aszalógép vagy a tepsi. Ha van aszalód, akkor elrendezed nem túl vastagon a masszát az aszalóba terített sütőpapíron és egy napig aszalod. Ha teljesen száraz, akkor van készen. Tudom, ijesztő az egy nap, de a jó hír, hogy nem kell kavargatni, meg ott ülni mellette, közben el is mehetsz otthonról, a gép végzi a dolgát. Aszalóban kb. 24 óra és kész a müzli. Nekem 5 emeletes aszalóm van, amiben pár óránként cserélgetni szoktam az emeleteket, mert nyilván az alsó szint kapja a legtöbb meleget, hiszen onnan jön a meleg levegő, így az sokkal hamarabb száraz lenne, ha nem cserélgetném, míg a többi továbbra is még nedves maradna...

Ha nincs aszalód, akkor, hogyan készítsd sütőben is. A masszát tedd egy vagy több tepsibe, és a sütőt 90 fokra állítva, fél óráig így melegítsd. Ezután résnyire nyisd ki a sütőajtót, és még egy órán át így aszald. Majd a hőfokot vedd vissza 60 fokra, és még 2-3 órán át "sütögesd". Gyakran keverd meg, hogy egyenletes legyen a szárítás. Majd vedd vissza a sütő hőfokát 50 fokra, és a teljes kiszáradásig aszald. Az ajtó végig maradjon 1 cm-re nyitva, hogy a pára el tudjon távozni.
Ha végig 90 fokon szárítod, ugyan hamarabb elkészülsz vele, de tutira hazavágod az enzimeket benne, és így már nem ehetsz megaegészséges, nyers müzlit!
Ezért kell a legalacsonyabb hőfokon aszalni, mert a nyers aszalás legfontosabb része, hogy nem hevítjük az ételt 43 fok fölé, mert azzal kinyírjuk az enzimeket, és ugye nem ezért pacsmagoltunk vele idáig... 

Remélem, azért lesz pár vállalkozó kedvű, bátor önkéntes, aki belevág és megcsinálja! Nyugodtan kezdj bele! Hidd el, annyira könnyű, hogy elrontani sem lehet! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése